Opsynligas logga

Få stöd

Opsynliga är en plattform för att förbättra psykiatrin på nationell nivå. Vi har dock inte möjlighet att erbjuda stöd till individer. Därför listar vi här ett antal bra organisationer att vända sig till om man vill ha någon att prata med. Hos de flesta organisationerna kan du vara helt anonym och hjälpen är kostnadsfri, all information finns på respektive hemsida.

Självmordstankar

  • Akut: 112
  • Självmordslinjen: 90101
  • Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Mind

För dig som har tankar på att ta ditt liv. Du kan ringa, chatta eller maila. Klicka här för att komma till Mind.

Mind har också en Föräldralinje för dig som är orolig anhörig och en Äldrelinje om du är över 65.

Jourhavande präst

Vänder sig till dig som vill prata med någon. Tillgänglig både över telefon och digitalt. Klicka här för att komma till Jourhavande präst.

Sexuella övergrepp, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld

Kvinnofridslinjen

För dig som är utsatt för hot och våld eller oroar dig för att någon annan blir det. Klicka här för att komma till Kvinnofridslinjens hemsida.

Barnrättsbyrån

Erbjuder kostnadsfritt juridiskt stöd för dig som är 0-21 år. Klicka här för att komma till Barnrättsbyrån.

Dina rättigheter

Vänder sig till dig som blir utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck. Klicka här för att komma till Dina rättigheters hemsida.

Föreningen Storasyster

Vänder sig till dig från 13 år och uppåt som blivit utsatt för sexuella övergrepp. Klicka här för att komma till Föreningen Storasyster.

Brottsofferjouren

För dig som blivit utsatt för ett brott och vill ha stöd. Har en särskild enhet för unga som blivit utsatta för brott. Klicka här för att komma till Brottsofferjouren.

Stiftelsen 1000 Möjligheter

1000 Möjligheter vänder sig till unga som upplevt våld i en partnerrelation eller haft/har sex mot ersättning. Stöd tillhandahålls via chatt, samtal, egen stödkontakt eller gruppsamtal . Klicka här för att komma till Stiftelsen 1000 Möjligheter.

BRIS

Vänder sig till alla barn och unga upp till 18 år. BRIS erbjuder både chatt och telefonstöd. Klicka här för att komma till BRIS.

BRIS har också Stöd för vuxna om barn.

Inte Din Hora

En förening för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. Klicka här för att komma till Inte Din Hora.

Psykisk ohälsa

Föreningen Tilia

För dig som är mellan 12-30 år och behöver någon som lyssnar. Stödchatt öppen 21-22.30, 365 dagar om året. Klicka här för att komma till Föreningen Tilia.

Tjejzonen

Tjejzonen vänder sig till dig som identifierar dig som tjej och är mellan 10-25 år. Här hittar du två stödchatter varav en inriktar sig på ätstörningar. Klicka här för att komma till Tjejzonen.

SHEDO

SHEDO är inriktade på självskadebeteenden och ätstörningar och vänder sig både till drabbade och anhöriga. Klicka här för att komma till SHEDO.

BRIS

Vänder sig till alla barn och unga upp till 18 år. BRIS erbjuder både chatt och telefonstöd. Klicka här för att komma till BRIS.

BRIS har också Stöd för vuxna om barn.

Jourhavande kompis

Vänder sig till dig som är upp till 25 år och vill prata med någon. Chatten finns även på dari en gång i veckan. Klicka här för att komma till Jourhavande kompis.

Frisk och Fri

Stöd till dig som har en ätstörning. Klicka här för att komma till Frisk och Fri.

Barnrättsbyrån

Erbjuder kostnadsfritt juridiskt stöd för dig som är 0-21 år. Klicka här för att komma till Barnrättsbyrån.

Missbruk och beroende

Alkohollinjen

Vänder sig till dig som vill förändra dina alkoholvanor. Klicka här för att komma till Alkohollinjen.

Droghjälpen

Beroendecentrum Stockholm erbjuder stöd och råd till dig som använder droger eller är orolig över någon som gör det. Klicka här för att komma till Droghjälpen.

Preventell

För dig som upplever dig ha tappat kontrollen över din sexualitet och oroar dig för att du ska skada dig själv eller andra. Klicka här för att komma till Preventell.

Stödlinjen

Stödlinjen vänder sig till dig som har problem med spelande. Klicka här för att komma till Stödlinjen.

Endast för killar, män och icke-binära

Under Kevlaret

Vänder sig till dig som identifierar dig som ung/ung vuxen kille, man, ickebinär. I chatten kan du prata om precis vad som helst. Chatten är öppen söndag, måndag, tisdag, onsdag 20-22. Klicka här för att komma till Under Kevlaret.

Killfrågor

Chatten vänder sig till dig som identifierar dig som kille och vill prata om vad som helst. Klicka här för att komma till Killfrågor.

MÄN

Samtalsgrupper på flera platser i landet. Klicka här för att komma till MÄNs hemsida.

För anhöriga

Anhöriglinjen

Erbjuder stöd till dig som är anhörig. Klicka här för att komma till Anhöriglinjen.

Rädda barnens föräldrastöd

Telefon och chatt för dig som vill ha råd och stöd i föräldraskapet. Klicka här för att komma till Rädda barnens föräldrastöd.

SPES

Vänder sig till dig som förlorat någon i suicid. Är du ung och har förlorat någon i suicid finns SPES Ungdom. För att komma till SPES hemsida, klicka här.

Frisk och Fri

Stöd till dig som är anhörig till någon med ätstörning. Klicka här för att komma till Frisk och Fri.

Andra språk

Rädda barnens stödlinje på flera språk

Samtalsstöd på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska för barn, ungdomar och föräldrar. Klicka här för att komma till Rädda barnens stödlinje på flera språk.

Jourhavande kompis

Vänder sig till dig som är upp till 25 år och vill prata med någon. Chatten finns även på dari en gång i veckan. Klicka här för att komma till Jourhavande kompis.

Finskspråkig telefonjour

Svenska kyrkans finskspråkiga telefonjour vänder sig till dig som vill prata om din livssituation på finska. Klicka här för att komma till Finskspråkig telefonjour.

För mer information hänvisar vi till respektive förenings egen hemsida eller 1177 Vårdguiden. Här kan du läsa om hur du söker psykiatrisk vård. Har du tips på fler hjälporganisationer vi borde lägga till på listan, maila till psynlighet@gmail.com

Berättelser från psykiatrin

Syftet med den här hemsidan är att samla in så många vittnesmål att makthavare inte längre kan skylla på enskilda missar eller att patienten ”överreagerat”. Om vi vill ha en välmående befolkning måste psykiatrin förändras i grunden. Opsynliga.se blir en kunskapsbas till en sådan förändring.

Bidra med dina erfarenheter av psykiatrin under Dela erfarenheter. Till höger kan du hitta redan publicerade historier. Anledningen till att alla historier är anonyma är för att föreningen bakom projektet inte vill riskera att dömas för förtal. Materialet som publiceras på opsynliga.se är fritt att användas så länge det källhänvisas hit. Vi hänvisar till Anmäla för att göra en officiell anmälan mot specifika vårdgivare.

Opsynliga.se använder statistikcookies. Klicka här för att läsa vår cookiepolicy.