Opsynligas logga

Dela erfarenheter

Dina erfarenheter är viktiga för att makthavare ska få kunskap om hur psykiatrin behöver förändras. Läs igenom instruktionerna först, och skicka in ditt bidrag i rutan nedan. Du får självklart också dela din historia på sociala medier under hashtagen #opsynliga.  Texten ska:

  • Beröra psykiatrin de senaste 15 åren.
  • Vara helt anonymiserad. Inga namn eller personbeskrivningar som gör att personer kan identifieras är tillåtna.
  • Vara sann. Om du är osäker på ett skeende, skriv det!
  • Handla om något du själv eller en närstående till dig upplevt, eller om en vårdprocess du varit involverad i som personal.

  Är du osäker på om din historia uppfyller alla krav? Strunta i det och skriv ändå! Det viktigaste är att du skriver. Vi kollar igenom alla historier innan de publiceras och anonymiserar om det behövs. Grammatik och stavning är oviktigt, så länge budskapet går fram. Skriver du i rollen som vårdpersonal se till att byta ut eventuella karaktäristika så att patienten inte kan kännas igen.

  Användningsrättigheter

  Psynlighet har rätt att sprida materialet som publicerats på hemsidan. Det betyder att din anonyma berättelse kan komma att delas på vår Facebook, Instagram eller citeras i media.

  Vad händer när jag klickat på skicka?

  Läs den fullständiga processen under Sekretess. Sammanfattningsvis skickas din text från hemsidan till en mejlinkorg. Där anonymiserar våra moderatorer texten, detta för att föreningen som står bakom projektet inte ska riskera att stämmas för förtal. Texten publiceras sedan på hemsidan och mejlet raderas permanent.

  Vilka är moderatorer?

  Moderatorerna är volontärer som skrivit på ett sekretessavtal till Psynlighet om att varken muntligt, skriftligt eller på något annat sätt föra vidare icke-anonyma uppgifter (så som namn och personbeskrivningar) som kan ha kommit in till mejlen.

  Kan jag dra tillbaka min text?

  Nej. Eftersom allt är anonymt vet vi inte om det är du som begär att vittnesmålet tas bort. Det finns vissa specifika undantag du kan läsa om i vår personuppgiftspolicy.

  Varför publicerade ni inte texten jag skickade in?

  Antingen har vi inte hunnit publicera texten än, eller så har vi bestämt oss för att den inte är relevant för Opsynliga. I sällsynta fall låter vi bli att publicera vittnesmål som är för svåra att anonymisera utan att ta bort stora delar av texten. Om du tycker att vi har gjort en felbedömning och att din text är relevant, testa att förtydliga din text och skicka in den igen. Läs gärna igenom ”Texten ska:” en extra gång innan du skickar in den. Till exempel får vi ibland in texter där det inte tydligt framgår att den handlar om psykiatrin, och då kan vi välja att inte publicera dem.

  Formuläret funkar inte! Vad ska jag göra?

  Om det inte fungerar att skicka in din text får du gärna kontakta oss och berätta det. Skicka däremot inte in ditt vittnesmål via våra andra kanaler: då kan vi inte följa våra rutiner för anonymisering.

  Tack för att du bidrar till offentliggörandet av det som händer inom psykiatrin samt till att skapa ett underlag för förbättringar.
  Du är fantastisk!

  Har du frågor angående projektet är du välkommen att skriva till psynlighet@gmail.com

  Berättelser från psykiatrin

  Syftet med den här hemsidan är att samla in så många vittnesmål att makthavare inte längre kan skylla på enskilda missar eller att patienten ”överreagerat”. Om vi vill ha en välmående befolkning måste psykiatrin förändras i grunden. Opsynliga.se blir en kunskapsbas till en sådan förändring.

  Bidra med dina erfarenheter av psykiatrin under Dela erfarenheter. Till höger kan du hitta redan publicerade historier. Anledningen till att alla historier är anonyma är för att föreningen bakom projektet inte vill riskera att dömas för förtal. Materialet som publiceras på opsynliga.se är fritt att användas så länge det källhänvisas hit. Vi hänvisar till Anmäla för att göra en officiell anmälan mot specifika vårdgivare.

  Opsynliga.se använder statistikcookies. Klicka här för att läsa vår cookiepolicy.